Manipulation

with Inga kommentarer

Svårt ämne att gå på, eller hur? Att erkänna att vi blivit styrda åt ett visst håll utan vår vetskap. Att influenser tagit vid i oss och lett oss åt ett håll på helt logiska anledningar. Men när vi står där i slutändan känner vi skam och kan inte riktigt återberätta på vilka grunder vi handlade.

“Manipulation. Att med olika medel få människor att reagera på ett visst sätt utan att de alltid är medvetna om denna påverkan, förrän kanske efteråt. Det används i psykologi och psykiatri för att beteckna beteenden, åtgärder, förhållningssätt, yttranden och så vidare som syftar till att på ett försåtligt och ibland bedrägligt sätt få människor att i olika avseenden underkasta sig manipulatören och bete sig enligt denna persons eller grupps vilja. Det går manipulera med såväl löften som hot, beröm som klander, belöningar som bestraffningar, sanningar som lögner”. 

Några exempel på metoder manipulatörer använder.

De kan få dig att känna dig skamsen och du vet inte varför. De som är bra på att manipulera de omkring sig utspelar sig alltid som offer för omständigheterna. De tycker att deras historia rättfärdigar det de håller på med. Det kan grunda sig i emotionella sår som en tuff barndom, otur osv som gör att de känner en viss stolthet.

De hotar dig subtilt. Att indirekt hota dig är en väl använd teknik hos de som manipulerar och den används för att visa upp sämsta tänkbara konsekvens för ditt handlande.

De trycker ner dig med sarkasmer. Om det är något manipulatörer ogillar så är det direkt kommunikation. De föredrar att förlöjliga och förminska värdet av det du tänker.

Förföriska. Manipulatörer vet exakt hur de ska bete sig för att få dig på deras sida så du inte längre tänker objektivt om dem. De visar upp sig som vänliga, lyssnar på dig, berömmer dig.. Du kommer alltid ha ett gott öga till dem även om du ibland blir tveksam.

De gör sig till självutnämnda domare i ditt liv. De säger åt dig hur du ska leva, trots att de inte använder den lärdomen praktiskt i sitt eget liv. De ger dig tips på hur du ska göra saker och när du inte följer dessa tips så ger de dig skulden. En bra vän säger inte åt dig vad du ska göra utan hjälper dig att upptäcka det själv.

De är väldigt bra på att byta ämne. De är skickliga med ord och har alltid bra argument, även om de baseras på rena lögner. Om de skrattar åt dig och säger att du är dålig på något och du blir förbannad, kommer de säga att de inte trodde du var så känslig för skämt. De får alltid andra på fall. Konfronterar du dem kommer de inte lyssna och innan du vet ordet om diskuterar ni något helt annat än det som var problemet från början.

De vänder på steken. De kan vända en hel diskussion så det blir du som är skyldig i slutändan. tex: Hon tar fram hotellnotan som hon hittade i hans byxor, och han börjar då anklaga henne för att leta igenom hans personliga ägodelar. Han drar därefter en lång vals om hur viktigt det är att lita på varandra i en relation. Till slut känner sig kvinnan skamsen och ber om ursäkt för att vara ”kontrollerande”, och diskussionen om otrohet försvinner som om den aldrig hade funnits.

Vi. Vi som blivit utsatta för dessa tekniker så länge vi kan minnas. Vad gör det med oss?

Jag skulle på den frågan vilja svara att jag har svårt att lita på folk men det är den totala motsatsen. Jag litar på folk alldeles för lätt. Varför? För att i så många år har jag manipulerad av de närmast i min omgivning och de som såg detta påpekade det alltid för mig. Det var the number 1 stridsteknik. Resultatet av det är att allt som alla säger till slut går igenom filter efter filter för att jag ska se om de är trovärdiga eller ej. Manipulerar de mig nu? Spelar de på mina känslor? Är det rätt att jag nu känner skam för ingenting? Är felet verkligen mitt? Är jag dum?

Att ständigt gå med dessa frågor och bära på den här misstänksamheten- det är jobbigt. Så jag tror jag bara någonstans släppt det här filtret för jag ORKAR INTE vara misstänksam mot alla och allt som kommer ur deras munnar.

För visst är det enklare att få vara den vita riddaren när denne är ett offer, glömma allt och rädda dem? Inte ifrågasätta eller mäta trovärdighet. Samtidigt känner du dig dum i efterhand efter att du gått några steg längs denna väg och trott att du gjort något gott. Tvivlet på dig själv och din egen förmåga kommer på köpet. Man vill ju lita på människor, tro gott om dem. För vem skulle med flit försöka styra dig som de behagar?

Verkligheten är tyvärr så att det finns dom som vill de. Alla är inte goda. Men det betyder inte nödvändigtvis heller att de är onda-Vill jag tro. I min egen lilla naiva sagovärld. Jag har bara blivit sån. Att inse och erkänna att någon bara vill illa och inte bryr sig- det behöver gå långt för att jag ska erkänna det. Extremt långt. Är det min tro på människan? Kanske. Är det den blåögda snärjda av mitt eget blod i mig som inte kan eller vill erkänna? Förmodligen.

Visst är det svårt? Stoltheten. Att erkänna för dem som hjälper oss att hålla oss i skinnet när vi vill komma till undsättning att vi nästan gick på det? Det kändes ju så rätt! Och vad har de för rätt att komma och säga att den som manipulerar oss använder fula metoder för att styra oss? Det skulle dem aldrig göra! Eller skulle dem?

Det är en ständig kamp inuti en själv. Vart ska jag gå? Ska jag tro på den som hjälper mig att inte gå på dessa spel eller utövar denna också manipulation på mig nu? Alla dessa frågor för att se igenom. Hålla sig objektiv. Åt vilket håll går vi? Hur skyddar man sig själv utan att stänga ute alla? Hur skyddar man sig utan att eliminera alla möjligheter för någon att ens tänka tanken på att styra oss?

Källor: https://utforskasinnet.se/7-satt-identifiera-mastare-pa-manipulation/

https://www.psykologiguiden.se/psykologilexikon/?Lookup=manipulation