Psykisk misshandel

with Inga kommentarer

Godmorgon! Här sitter jag med datorn i knät. Snön ligger tätt utanför och jag häller i mig te i mängder för att få min kropp att förstå att det INTE är läge att bli sjuk just nu.

Hur som helst. Nu är det dags att kicka igång den här bloggen med ett ämne som är extremt viktigt att prata om. Men jag vill ändå slänga ut en blänkare om att jag är inte utbildad inom tex psykologi eller liknande utan när jag kommer diskutera ett ämne kommer det vara utifrån mina erfarenheter.Jag kommer lyfta fakta som redan finns där ute blandat med egna tankar och reflektioner.

Så. Psykisk misshandel. Vad är det? Kort och gott riktar psykisk misshandel in sig på offrets självkänsla. Och om du som liten tvingas utstå kan det utvecklas till att man ifrågasätter sin egen rätt att bli älskad, du vågar inte lita på andras goda vilja, du är extremt rädd för att bli lämnad eller övergiven.

Det jag anser är så förödande med det här och all slags barnmisshandel är att du som barn är extrem känslig i ung ålder för attacker. Vi är så lätt formbara i ung ålder och är i sånt behov av kärlek och trygghet. Får vi inte det som är vår naturliga rätt för att växa upp med en bra självkänsla kommer ärren efter psykisk misshandel sitta kvar upp i vuxen ålder.

Här är det perfekt att ta mig själv som exempel. Jag va 12 år första gången jag blev kallad nolla. Trots att detta försvarades efteråt från den personen som attackerade mig kommer jag ihåg hur något dog inom mig när dessa ord uttrycktes. Något hände i kroppen och fortsätter att hända för varje attack. År av samtal där jag ständigt blev påmind om att jag inte va någon, att jag va värdelös, att jag sög på att sjunga, spela handboll.. Till slut, för att avväpna de orden som sårade mig så attackerade jag mig själv innan någon annan hann före. Hade jag tex BARA VG+ på ett prov, jag kan lova att lyckan över det betyget, som i sig är extremt bra,  inte satt i länge.

“Hur fan kunde du misslyckas så enormt mycket”
“Alla andra är bättre än dig”
“Du hade en uppgift”
“Medelmåttiga betyg för en medelmåttig person”

Ni fattar. Idag är det som att jag hela tiden har en liten djävul på min axel som vill ta varje chans den får att berätta för mig vilken besvikelse jag är. Det hänger över mig hela tiden. Minsta lilla att ta tag i och trasa sönder tar den.

Detta ledde ju till en extremt ohälsosam inställning till prestation. Såklart. För att undkomma känslan av att vara totalt värdelös så började jag jaga guldstjärnor i allt jag tog mig för. Idag är det dock mer mentalt uttröttande än när jag va 14. Energin då va på en helt annan nivå och kanske orkade jag mer då för att det faktiskt kändes som jag slogs för mitt liv. Idag lever jag inte i ett så skarpt läge så då går kroppen och huvudet in och säger stopp när jag börjar springa vilse i alla lopp om mitt eget värde.

Idag ska vi inte prata om prestation just, men det är svårt att komma ifrån att allt hänger ihop. Och ett direkt svar på situationen jag blev utsatt för som liten blev ett desperat jagande efter bekräftelse, beröm och höga betyg. Jag skulle göra allt bäst av alla annars va det inte värt att nämna.

Det jag i slutändan vill säga med detta är att det får konsekvenser om du behandlar ditt barn såhär, eller vem som helst. Men speciellt ett barn kommer tippa på tå för dig, gör allt för att du ska se dem, ge dem uppmärksamhet, visa att du är nöjd med dem. De kommer sluta älska sig själva för att det enda ordet som i slutändan spelar roll är dina. Och när de är vuxna, distansen mellan er kanske har växt, så kommer den här psykiska misshandel omvandlats till en röst som aldrig lämnar deras sida. Den bedömer allt de gör. Tillåter dem inte att vila från jagandet efter bra omdömen.  Den kommer trycka ner dem, tvinga dem att jämföra sig med andra. Den kommer smygandes vid varje vinst en gör i livet och bidrar med ett kritiskt öga, alltid finns det något som skulle vara bättre. De kommer ta över inställningen du har mot dem och applicera den på sig själva. De kommer inte kunna glädjas av de små vinsterna i livet för de kommer veta att de är inte värda att prata om.

Dessa ämnen jag kommer skriva om, det finns MÄNGDER av information! Jag hoppas jag kan täcka in en liten del av allt som finns, annars kommer jag alltid länka en eller flera sidor jag kan tycka är värda att läsa igenom!

posttraumatiskstress.com är hemsidan jag har utgått från idag och där fanns väldigt mycket bra information om flera olika typer av barnmisshandel, PTSD och mer.  På den här bloggen förespråkar jag awareness och lärande, så läs på för glatta livet!